Bespaar: richt je woning ecologisch in

Bespaar: richt je woning ecologisch in

Geplaatst op

Veel mensen weten niet dat wanneer ze ecologisch gaan leven er ook bijzonder wat geld bespaard kan worden; dat kan maandelijks al echt behoorlijk oplopen. Vandaag nemen we met je door hoe jij je woning ecologisch kunt inrichten en ook nog eens een keer een heel tof woondesign kunt realiseren. Ben je benieuwd geworden naar de verschillende tips? Lees dan snel verder en laat je inspireren.

Maak je eigen meubels

Het is natuurlijk heel gemakkelijk om naar de woonboulevard te gaan en voor een paar honderd euro aan meubels aan te schaffen. Natuurlijk moet jouw budget dan wel toereikend zijn om dit te doen. Wanneer je ecologisch wilt wonen en daarbij geld besparen, dan raden we je aan om zeker zelf je meubels te maken. We noemen dit ook wel DIY-design. Je ziet steeds vaker dat mensen hun eigen meubels maken van relatief eenvoudige materialen.

Meubels gemaakt van pallets

Meubels gemaakt van pallets zijn erg geliefd. Ook steigerhout is een populair materiaal om meubels van te maken. Deze materialen passen goed bij de al even in trek zijnde industriële stijl, die we tegenwoordig in vele woningen tegenkomen. Het is gemakkelijk om een aantal pallets en de nodige bevestigingsmaterialen aan te schaffen. En ze zijn nog goedkoop ook!

Palletmeubels zijn in huis te gebruiken, maar ook in de tuin zien we ze vaak.

Je kunt online veel bouwplannen vinden waarmee je gemakkelijk zelf meubels kunt maken. Daarbij zien we dan ook vaak dat er industriële wielen onder de meubelstukken geplaatst worden waardoor ze verrijdbaar zijn.

Wanneer je kiest voor pallets die niet meer in de logistieke processen gebruikt kunnen worden, maar nog wel geschikt zijn voor meubels, dan lever je een bijdrage aan een beter klimaat, omdat je de pallets een nieuw leven geeft in een andere context. Zo hoeven er geen nieuwe pallets geproduceerd te worden voor jouw meubels. Via deze logica is do-it-yourself zeer ecologisch verantwoord te noemen.

Upcycling als ecologische strategie

We kennen allemaal recycling, waarbij een product tot de ruwe grondstof wordt teruggebracht, zodat deze grondstof opnieuw in andere producten gebruikt kan worden. Een alternatief voor recycling is het zogenaamde upcycling: een product dat niet meer gebruikt wordt in een specifieke context voor de functie waarvoor het in de eerste plaats gemaakt werd, kan in een andere context een totaal andere rol toebedeeld krijgen. We zagen dit principe van upcycling al in het voorbeeld van de pallets.

Andere opties zie je ook wel, bijvoorbeeld een jerrycan die omgetoverd is tot een kastje voor boven de wastafel, waarin je tandenborstels en medicijnen kunt bewaren. Natuurlijk wordt het object dan wel aangepast aan de nieuw functie die het krijgt, maar het grootste deel van het product blijft in tact. Zo kun je in feite van elke object wel iets anders maken en het gebruiken voor een ander doel.

Upcycling zorgt ervoor dat er geen andere producten geproduceerd hoeven te worden, omdat je simpelweg een bestaand product aanpast en opnieuw gebruikt. Productie van nieuwe producten zorgt voor meer CO2-uitstoot en in vele gevallen voor allerlei andere soorten vervuiling. Upcycling is dus duidelijk een ecologische strategie.

Bonustip: combineer de bovengenoemde zaken met een gedegen isolatie van je woning en je zult maandelijks behoorlijk gaan besparen. Laat een expert kijken of jouw vloer-, plafond- en muurisolatie helemaal up-to-date zijn.

Wil je meer weten over een ecologische lifestyle en design voor thuis? Bezoek dan eens de volgende sites: blogbosses.nl, tenderdesign.nl en nieuwlevenvooroudegebouwen.nl. Daar ga je zeker de nodige inspiratie vinden!

Gerelateerde berichten

Tips bij het kopen van een nieuwbouwwoning

Het is spannend om een nieuwbouwhuis te kopen. Je moet leuke en lastige keuzes te maken, van het selecteren van de vloer voor de eetkamer tot het...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2025 Alle rechten voorbehouden