Zo zorg je voor een duurzaam bedrijfskantoor

Zo zorg je voor een duurzaam bedrijfskantoor

Geplaatst op

Vanaf 2023 wordt verwacht dat bedrijfskantoren groter dan 100 m2 in het bezit zijn van een verplicht energielabel C. Met een energielabel kunnen huurders en kopers zien of een kantoor zuinig of onzuinig is. Een energielabel wordt aangegeven met de klassen A (zeer zuinig, een groene kleur) tot en met G (zeer onzuinig, een rode kleur). De keuze voor een energiezuinig kantoor heeft veel voordelen, zoals een lage energierekening en een veiligere werkomgeving voor medewerkers.

 

Energiebesparende maatregelen

Een belangrijke eerste stap voor het verduurzamen van een bedrijfspand is om te kijken naar gebruik van ruimtes. Verwarm en verlicht alleen ruimtes die ook echt worden gebruikt, dit zorgt er namelijk voor dat het energieverbruik ook daadwerkelijk wordt verminderd. Een andere manier om het energieverbruik te verminderen is om de isolatie te verbeteren, maar ook om meer energiezuinige apparaten te gebruiken in een bedrijfskantoor. Denk hierbij aan zuinige koelcombinaties en apparaten.

 

Verduurzaming hoeft ook niet heel ingewikkeld te zijn. Voor de hand liggende energiebesparende maatregelen kunnen worden toegepast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het installeren van led-verlichting of het vervangen van oude cv-ketels door efficiëntere ketels. Verlichting is vaak een van de grootste energieverbruikers in bedrijfspanden. Het gebruik van energiezuinige lampen zoals LED kan het energieverbruik aanzienlijk verminderen. Door deze maatregelen kan het gas-, water- en elektriciteitsverbruik worden teruggedrongen. Kijk hierbij naar het laaghangende fruit, oftewel maatregelen die voor de hand liggen maar toch heel effectief kunnen zijn. Investeringen kunnen op deze manier binnen paar jaar worden terugverdiend.

 

Verduurzamen is een proces

Het verduurzamen van een bedrijfspand is een proces. De voor de hand liggende energiebesparende maatregelen zijn makkelijk te verwezenlijken, maar je hoeft natuurlijk niet alles in een keer te doen. Aanpassingen in het gedrag is een goede eerste stap om het verbruik flink te verlagen. Wanneer het verbruik is verminderd kan er worden gekeken naar de duurzame opwekking. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen of het gebruik van een warmtepomp. Dit vereist soms aanzienlijke investeringen, maar dit kan vaak worden terugverdiend in tien tot vijftien jaar.

 

Energielabel voor uw bedrijfskantoor

Door uw bedrijfspand te verduurzamen kunt u een energiezuinige energielabel krijgen. Wat veel voordelen met zich meebrengt zoals een lagere energierekening en een prettige werkomgeving. Heeft u een energielabel D, E, F of G? Vraag dan een energieprestatieadvies voor utiliteitsgebouwen (EPA-U) aan bij een erkende energieadviseur gespecialiseerd in energielabels voor bedrijven. In dit rapport worden adviezen gegeven over hoe het kantoorpand energiezuiniger kan worden door middel van energiezuinige maatregelen waardoor je voor 2023 een energielabel C kunt verkrijgen voor uw bedrijfspand.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden