Wat is de WBSO subsidie?

Wat is de WBSO subsidie?

Geplaatst op

WBSO staat voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. In deze wet is geregeld dat ondernemers subsidie kunnen krijgen voor technische innovaties en ontwikkeling van productieprocessen die erop gericht zijn om het milieu te ontzien en energie te besparen. In dit artikel leggen we uit hoe je WBSO subsidie aanvraagt en wanneer je ervoor in aanmerking komt.

In aanmerking komen voor de WBSO subsidie

De overheid wil ondernemers belonen die op zoek zijn naar technische innovaties en ontwikkelingen die hun productieprocessen verbeteren en goed zijn voor het milieu en het klimaat. Deze beloning komt in de vorm van een subsidie en kan door mkb-bedrijven en zelfstandigen in alle sectoren worden aangevraagd. Elk jaar zijn er meer dan tienduizend ondernemers die gebruik maken van deze subsidie. Met een financieel steuntje in de rug zoals deze WBSO subsidie moet het mogelijk worden om bedrijfsprocessen te innoveren om zo energie te besparen en gebruik te maken van duurzame energie en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.

Om in aanmerking te komen voor subsidie moet(en) een of meerdere medewerkers technisch onderzoek verrichten met als doel om productie- en bedrijfsprocessen te innoveren en te ontwikkelen ten behoeve van milieu en klimaat. Dit moet uiteindelijk zichtbaar worden in een prototype, model of programma.

Voor wie is de WBSO subsidie?

De subsidie is van toepassing op de loonkosten van R&D-medewerkers en wordt gegeven in de vorm van een vermindering van de loonbelasting. De subsidie is doorgaans 50% van de loonkosten van het personeel dat innovatie- en ontwikkelingswerkzaamheden uitvoert en kan oplopen tot 60% bij starters.

Zelfstandigen kunnen ook subsidie aanvragen, maar daarvoor dienen ze wel meer dan vijfhonderd uur aan R&D-werkzaamheden uit te voeren.

De quickscan

Wil je snel ontdekken of je aanspraak kunt maken op de WBSO? Gebruik dan de quickscan van het RVO.

WBSO aanvragen

Via de website van de overheid, rvo.nl vraag je subsidie aan. Doorloop de stappen op de website en vul het aanvraagformulier in.

Let op: er gelden diverse deadlines voor het aanvragen. Deze vind je ook op rvo.nl.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden