Waarom de prijs van houten pallets zo sterk is gestegen
Geplaatst op
Je betaalt nu 10 tot 20% meer om houten pallets te kopen dan vorig jaar. Bovendien moet je soms wekenlang wachten op de levering ervan. Wat is er aan de hand? Waarom is de prijs van houten pallets plotseling omhooggeschoten?
Pallethout is 10% duurder dan vorig jaar
Palletproducenten in heel Europa zullen binnenkort hun prijzen verhogen. De meest voor de hand liggende verklaring hiervoor is de verrassende stijging van de prijs van hout. De Duitse Vereniging voor Houten Verpakkingen, Pallets en Exportverpakkingen (HPE) volgt deze ontwikkelingen sinds 2005 op de voet en meldde alleen al in het eerste kwartaal van 2018 een prijsstijging van 4,4%, met een prijsstijging van 13% voor het hele jaar. Daar zijn verschillende redenen voor.
Minder houtkap door vochtige bosbodem
Veel palletproducenten in Noord-Europa importeren hun hout uit Scandinavië en de Baltische staten. Deze regio’s hebben echter de hele winter te kampen gehad met slechte houtkapomstandigheden als gevolg van een natte zomer en herfst. De bossen zijn doordrenkt met water, waardoor het voor oogstmachines moeilijk is om ze te betreden. Bovendien zijn de bosbodems vochtig in plaats van bevroren, waardoor het onmogelijk is om het hout weg te slepen. Door de klimaatverandering worden de winters niet kouder of langer. Al met al is het voor houthakkers erg moeilijk om aan hun leveringsverplichtingen te voldoen, en het zal alleen maar erger worden. De regeringen van Litouwen en Estland hebben zelfs de zware regenval en overstromingen van 2017 erkend als een nationale ramp, met het oog op de bescherming van houtkapbedrijven tegen schadeclaims.
Minder zagerijen richten zich op houten pallets
Een andere verklaring voor het houttekort – en daarmee de prijsstijging – heeft te maken met de zagerijen zelf: veel zagerijen hebben hun activiteiten tijdens de economische crisis afgebouwd of stopgezet, of zijn zich gaan richten op andere nichemarkten zoals tuin-, vloer- en constructiehout. De capaciteit van hout en pallets is daardoor zeer laag.
Chinese bedrijven kopen Europese voorraden op
Verschuivingen vinden echter niet alleen aan de aanbodzijde plaats. Uit de groeiende vraag over de hele wereld blijkt dat Europese pallets zeer populair zijn. Vooral China plaatst in toenemende mate orders bij Europese palletproducenten om zijn voorraden aan te vullen. Vorig jaar werden 3,25 miljoen kubieke meter gezaagd hout en verwerkte houtproducten vanuit Europa naar China geëxporteerd: een stijging van 55% ten opzichte van 2016. Er is in China nauwelijks hout voor productiedoeleinden beschikbaar en de extra kosten van het transport vanuit Europa lijken hen niet af te schrikken.