Tips voor het onderhouden van zonnepanelen

Tips voor het onderhouden van zonnepanelen

Geplaatst op

Het onderhouden van je zonnepanelen is essentieel om optimaal rendement te behouden. Een slecht onderhouden of vies zonnepaneel levert tot wel 25% aan rendement in, wat je natuurlijk geld kost. In dit blog laten we zien hoe, wanneer en waarom je jouw zonnepanelen goed dient te onderhouden.

Waarom moet je jouw zonnepanelen reinigen?

Zonnepanelen worden vies door externe factoren, zoals stof en straatvuil, zoutnevel en ontlasting van gevogelte. Het spreekt voor zich dat een zonnepaneel het meeste rendement biedt als de zonnestralen direct op de panelen schijnen. Het rendement neemt al af bij een dun laagje stof of sahara zand dat overwaait.

Verder kan het rendement afnemen door andere kwalen buiten het niet schoonhouden van je panelen. Zo kan een paneel bijvoorbeeld scheuren of kleine krassen hebben ontwikkeld als gevolg van hagel of andere vallende voorwerpen. Het is belangrijk om dit regelmatig te (laten) controleren.

Reinig je zonnepanelen regelmatig

Het reinigen van zonnepanelen wordt vaak vergeten en het moment van installeren is vaak voor de komende jaren de laatste keer dat ernaar omgekeken wordt. Er wordt dan alleen een expert ingeschakeld als er een kwaaltje lijkt op te treden. Zoals bij zoveel dingen is voorkomen beter dan genezen. Het advies is daarom ook om je zonnepanelen minimaal één keer per zes maanden te reinigen en te controleren. Eigenaren van zonnepanelen die zich hieraan houden verzekeren zich ieder jaar weer van het hoogst mogelijke rendement van hun zonnepanelen. Naast het voordeel van een verhoogd rendement, voorkom je met regelmatige controles ook scheuren en andere kwaaltjes die bijvoorbeeld voor brand kunnen zorgen.

Hoe werkt het reinigen van dak met zonnepanelen?

Zonnepanelen reinig je bij voorkeur met kalkarm water en een zachte borstel. Hiermee voorkom je dat er kalkaanslag achterblijft, wat weer voor een lager rendement zorgt. Reinig je panelen absoluut niet met een hogedrukreiniger. Kies bij voorkeur voor een gerenommeerd schoonmaakbedrijf. Je bent dan verzekerd van de hoogste kwaliteit dienstverlening.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden