Tips voor een duurzame tuin met weinig onderhoud

Tips voor een duurzame tuin met weinig onderhoud

Geplaatst op

We hebben het tegenwoordig al druk genoeg met ons werk, onze familie, vrienden en sport, dat we soms vergeten even de rust en eenvoud op te zoeken. Een tuin is een perfecte omgeving om even je rust te pakken en de stress van de dag even een plek te geven. Toch schrikken veel mensen terug van een tuin vanwege het hoge onderhoud dat nodig is. Er zijn echter genoeg mogelijkheden om het onderhoud van een tuin gering te houden. Dit kan bijvoorbeeld zeer voordelig zijn voor ouderen, mensen met een handicap of huurders van een woning. In dit blog geven we je enkele tips om een tuin te creëren die nauwelijks onderhoud nodig heeft maar tot alle voordelen van een tuin biedt.

Het gazon

Een tuin met gazon is voor mensen die geen tijd hebben voor het onderhouden van een tuin, geen optie. Gras vergt namelijk enorm veel onderhoud omdat het voeding nodig heeft, gemaaid moet worden en water nodig heeft. Helemaal wanneer er vrienden of familie op bezoek komt en er flink over het gazon gelopen wordt, vergt het veel onderhoud om deze schade te herstellen. Een goed alternatief is kunstgras, omdat dit geen onderhoud vereist maar wel die natuurlijke look geeft aan de tuin. Daarnaast kun je door middel van bijvoorbeeld betonklinkers een zeer moderne en vooral onderhoudsvrije tuin creëren.

Planten

Naast een gazon zorgen ook planten voor veel nodige onderhoud van de tuin. Het is daarom verstandig om het aantal planten te beperken. Bovendien verschilt de hoeveelheid onderhoud per plant ook enorm. Sommige planten, zoals heesters, zorgen voor minder onderhoud omdat deze ook in de winter gemakkelijk mooi blijven en zorgen voor groen in de tuin. Ook struiken hebben minder water en onderhoud nodig. Houd er bovendien rekening mee dat je bij het aanleggen van planten of struiken gebruik maakt van een gronddoek. Deze voorkomt dat er onkruid zichtbaar wordt.

Paden in de tuin

Een van de meest efficiënte en onopvallende manier om het onderhoud van een tuin te verminderen, is het aanleggen van paden. Deze paden kunnen bijvoorbeeld bedekt worden met siergrind. Maak ook hier weer gebruik van een gronddoek en zorgt dat het pad wordt afgesloten met bijvoorbeeld palissaden. Palissaden voorkomen namelijk dat de steentjes van het siergrind van het pad komen en de tuin rommelig oogt.

Terras of patio

In lijn met de aanleg van paden in de tuin, is ook het aanleggen van een terras of patio. Hierdoor creëer je een gastvrije tuin en verminder je het nodige onderhoud. Daarnaast zijn ook fonteinen, trappen of stenen manieren om het onderhoud van een tuin te verminderen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden