Nano coating: een milieuvriendelijke en waterafstotende stof

Nano coating: een milieuvriendelijke en waterafstotende stof

Geplaatst op

Duurzaamheid speelt tegenwoordig een steeds grotere en vooral serieuzere rol in de samenleving dan voorheen. Men neemt klimaatissues serieuzer waardoor verouderde en vervuilende producten en diensten plaatsmaken voor duurzame innovaties. Een voorbeeld van zo’n duurzame innovatie is nano coating, een beschermlaag die ervoor zorgt dat materialen en bouwwerken vuil- en waterafstotend zijn. Hierdoor behoudt het bewerkte materiaal langer zijn kwaliteit.

Wat is nano coating?

Een nano coating bestaat uit vloeistoffen die, wanneer ze worden aangebracht op een bepaald materiaal, samensmelten met het oppervlak en een langdurige barrière vormen tegen water en vuildeeltjes. Een nano coating dient dus ter bescherming van het materiaal en zorgt ervoor dat de kwaliteit minder snel afneemt en er minder onderhoud nodig is. Hierdoor hoeven materialen die zijn voorzien van een nano coating minder snel vervangen te worden. Nano coating beperkt zich niet tot één bepaalde ondergrond maar kan aangebracht worden op enorm veel verschillende materialen. De meest voorkomende materialen zijn textiel, hout, kunststof en glas.

Het Lotuseffect

De werking van nanotechnologie vinden we ook terug in de natuur. Een lotusbloem is namelijk van nature op een vergelijkbare manier vuil- en waterafstotend. Het oppervlak van een lotusbloem bestaat namelijk uit een ribbelig waslaagje. Hierdoor is het contactoppervlak zeer klein waardoor water, stof en andere vuildeeltjes geen kans hebben om zich goed te hechten aan het blad. Deze natuurkundige ontdekking werd gebruikt bij nanotechnologie. De werking van een nano coating wordt dus ook wel het Lotuseffect genoemd.

De voordelen van nano coating

Het gebruik van nanotechnologie wordt aangemoedigd door velen en dat is niet voor niks. Een nano coating brengt namelijk veel voordelen met zich mee, zowel voor de mens als voor de natuur:

1. Duurzaam

Een nano coating zorgt voor een beschermende én hardere laag waardoor bewerkte producten of bouwwerken langer hun kwaliteit behouden. Zo zullen houten bruggen die zijn voorzien van een nano coating, een stuk minder snel verouderen waardoor er tijd, kosten en materialen worden bespaard. Bovendien wordt een nano coating gemaakt van siliciumzand dat wordt gewonnen uit de natuur. Hetzelfde siliciumzand wordt ook weer teruggegeven zodra de coating na enkele jaren afbreekt. Een nano coating wordt dus gemaakt vanuit het Cradle-to-Cradle principe.

2. Tijd en schoonmaakkosten besparen

Omdat water en vuil geen kans krijgen om goed te hechten, is het schoonmaken van het bewerkte oppervlak heel eenvoudig. Bovendien kan een raam met nano coating nagenoeg zelfreinigend worden. Regenwater loopt namelijk vanzelf naar beneden en vuildeeltjes worden door de wind van het raam afgeblazen. Nano coating op glas wordt voornamelijk gebruikt bij zonnepanelen, autoruiten, ramen op luchthavens en dergelijke.

3. Hygiënisch

Bacteriën en schimmels krijgen geen kans zich te hechten aan het materiaal waardoor de hygiëne gemakkelijk op peil te houden is. Daarnaast bestaan er coatings die zijn voorzien van zilverionen. Deze zilverionen remmen de celdeling van bacteriën en schimmels waardoor de overdracht hiervan beperkt wordt. Dit wordt met name toegepast in ziekenhuizen op bijvoorbeeld lichtknopen en deurklinken. 

4. Onzichtbaar

Een nano coating is niet zichtbaar waardoor de originele ondergrond compleet zichtbaar blijft en niet van kleur verandert.

5. Gemakkelijk aan te brengen

De wijze waarop een nano coating dient aangebracht te worden is afhankelijk van de ondergrond. Ook het type coating verschilt per materiaal. Voor iedere situatie geldt echter wel hetzelfde: de ondergrond moet van tevoren grondig gereinigd en gedroogd worden alvorens de coating wordt aangebracht. Indien het aanbrengen van de nano coating niet lukt zijn er voldoende organisaties zoals Cleaning & Coating Nederland die gespecialiseerd zijn in het aanbrengen van nano coatings.

6. Geschikt voor bijna ieder materiaal

Nano coatings zijn geschikt voor nagenoeg iedere ondergrond. De coatings zijn echter niet allemaal hetzelfde en verschillen dus per ondergrond. Ga dus zorgvuldig na welke coating geschikt is voor het materiaal waar je het op wilt aanbrengen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2025 Alle rechten voorbehouden