Milieubewust schoonmaken

Milieubewust schoonmaken

Geplaatst op

Schoonmaken is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven, maar niet elke schoonmaakklus is hetzelfde. Van reguliere huishoudelijke taken tot gespecialiseerde schoonmaakdiensten: elk type vraagt om specifieke technieken en middelen. In dit artikel bespreken we verschillende soorten schoonmaakklussen en hoe milieuvriendelijke methoden steeds belangrijker worden.

Huishoudelijke schoonmaak

Huishoudelijke schoonmaak omvat dagelijkse en wekelijkse taken zoals stofzuigen, dweilen, en het schoonmaken van sanitair. Zelfs tijdens het schoonmaken van je huis kun je rekening houden met het milieu. Laat chemische schoonmaakmiddelen staan en gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals azijn, baking soda en citroen. Met microvezeldoekjes heb je minder schoonmaakmiddel en water nodig waarmee je ook bespaart op grondstoffen. Ten slotte bespaar je veel water door emmers te gebruiken tijdens de schoonmaak, in plaats van stromend water.

Dieptereiniging

Bij dieptereiniging gaat het om intensieve schoonmaaktaken zoals het reinigen van tapijten, bekleding en keukens. Dit type schoonmaak vereist vaak gespecialiseerde apparatuur en technieken. Zo kun je stoomreinigen. Dit vereist alleen maar water en warmte, geen chemische producten. Ook biologische schoonmaakmiddelen zijn beter voor het milieu als chemische schoonmaakmiddelen. Gebruik geen wegwerpartikelen. Een vaatdoek is misschien iets duurder in aanschaf, maar kun je wassen en hergebruiken, waar papieren doeken altijd weggegooid worden. Dit kost je op termijn zelfs meer.

Industriële schoonmaak

Industriële schoonmaak vindt plaats in fabrieken, magazijnen en andere grootschalige ruimtes. Het gaat vaak om het verwijderen van zware vervuiling zoals olie, vet of stof. Toch kun je ook hier rekening houden met het milieu. Denk bijvoorbeeld aan CO2 reiniging met droogijs voor olievlekken. Ook kun je afvalwater recyclen en anders correct afvoeren zodat vervuiling niet in natuur of drinkwater terecht komt. Als je de klus zelf niet ziet zitten kies je eenvoudig voor een schoonmaakbedrijf dat gecertificeerd is in milieuvriendelijke werkwijzen.

Glazen wassen

Als je glazen wast wil je een streeploos resultaat, zowel voor woningen als kantoorgebouwen. Gebruik hiervoor osmose water, dit is heel puur water waar je geen chemische toevoegingen bij nodig hebt omdat het geen kalk of andere restproducten bevat. Een alternatief is gebruik maken van biologische schoonmaakmiddelen.

Crime scene cleaning

Een van de meest gespecialiseerde en veeleisende schoonmaaktaken is crime scene cleaning. Dit omvat het opruimen van biohazards zoals bloed, lichaamsvloeistoffen en andere potentieel schadelijke stoffen. Deze schoonmaak wordt uitgevoerd door getrainde professionals met gespecialiseerde apparatuur. Hoewel veiligheid voorop staat kunnen ook professionals rekening houden met het milieu. Zo is een biologisch afbreekbaar desinfectiemiddel een mooie toevoeging aan het arsenaal gereedschappen van een crime scene cleaner. Gevaarlijke stoffen kunnen op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier afgevoerd en verwerkt worden en ten slotte is het gebruik van niet-toxische middelen een optie, waar mogelijk.

De toekomst van schoonmaken

De schoonmaakbranche beweegt steeds meer richting duurzaamheid. Door innovatieve technieken en milieuvriendelijke producten wordt het mogelijk om grondig schoon te maken met een minimale impact op onze planeet. Of het nu gaat om huishoudelijk schoonmaakwerk, industriële reiniging of glazen wassen. Met de juiste kennis en middelen kan jij ook elke klus op een milieuvriendelijke manier uitvoeren zonder dat je inlevert op kwaliteit.

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden