How-to: zelf je kelder waterdicht maken

How-to: zelf je kelder waterdicht maken

Geplaatst op

Met een handig stappenplan en het juiste gereedschap kun je zelf je kelder waterdicht maken. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet, zodat je niet iemand in hoeft te huren die dat voor veel geld doet. Om je kelder waterdicht te maken, moet je eerst weten wat de oorzaak is. Dat bespreken we hieronder kort, voordat we op de oplossingen overgaan.

Oorzaken wateroverlast

Als je last hebt van water of vocht in je kelder, komt dat meestal door een van de volgende oorzaken: lekkage door grondwater of slechte vochtpreventie.

Lekkage door grondwater

Grote delen van Nederland liggen onder het Normaal Amsterdams Peil-niveau (NAP). Dit betekent dat het zomaar kan zijn dat je kelder letterlijk (deels) in het water is geplaatst. Je begrijpt wel dat hiervoor je kelder optimaal gedicht moet zijn om geen water door te laten. Is dat niet het geval, dan is de kans groot dat je binnenkort in het water staat wanneer je de kelder inloopt.

Slechte vochtpreventie

Ligt je kelder niet in het water, bijvoorbeeld wanneer je boven NAP-niveau woont, ook dan is het belangrijk om de kelder goed te dichten. Er kan bijvoorbeeld regenwater de kelder inkomen. Het zorgt er niet voor dat er een plas water in je kelder ligt, maar het is wel slecht voor je gezondheid. Het kan uiteindelijk ook de constructie van je kelder aantasten. Dat wilt natuurlijk niemand.

Manieren om je kelder waterdicht te maken

Hieronder lees je de twee meest gebruikte methodes om wateroverlast in kelders op te lossen.

Naden dichten

De naden die tussen de vloeren, het plafond en de wanden zitten, zijn kwetsbaar. De kans is namelijk groot dat ze na verloop van tijd krimpen en daardoor het vocht door de naden je kelder in kan komen. Het kan nooit kwaad om deze naden te controleren en ze eventueel opnieuw af te dichten.

Waterdicht beton

Een scheurtje in het beton kan er al voor zorgen dat het vocht je kelder binnensluipt. Beton is stevig, maar niet helemaal waterdicht. Dit komt omdat het gemaakt wordt uit cement, zand en grind, wat geen waterdichte stoffen zijn. Gelukkig is hier een oplossing voor: waterdicht beton.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden