Gaan algen de wereldbevolking voeden?

Gaan algen de wereldbevolking voeden?

Geplaatst op

Met een toenemende wereldpopulatie en een krimpend landbouwareaal wordt het steeds lastiger om alle monden op de aardbol te voeden. Klimaatverandering zorgt voor onzekerheid over de toekomst van onze voedselproductie. Kan het kweken van algen in zeewater een oplossing bieden?

 

Ongeveer 70% van de aarde is bedekt met water. Toch gebruiken we de oceanen en zeeën nog weinig als het gaat om voedselproductie. Vissen gebeurt al sinds mensenheugenis, maar kunnen we niet meer voedsel uit het water halen?

 

Productie van algen

Algen kunnen vrij eenvoudig gekweekt worden. De organismen hebben onder andere CO2, water, licht en voedingsstoffen nodig. Ook de juiste zuurtegraad is belangrijk om de algen te kunnen laten groeien. Omdat de algen in zowel zout als zoet water kunnen groeien, nemen ze geen vruchtbare landbouwgrond in. Zout water is vrijwel onbeperkt beschikbaar, bij de kweek in zoet water kan het hergebruikt worden. Doordat algen ook CO2 of afvalstoffen kunnen omzetten is het een hele interessante optie om op een verantwoorde manier voedsel te kweken.

 

Toepassingen

Bij onderzoekers viel het oog in de eerste plaats op algen als interessante duurzame vorm van brandstof. Na veel onderzoek is er nog geen concreet resultaat geboekt. Er zijn wel allerlei andere toepassingen gevonden voor de algen. Door de aanwezige vetzuren zijn de micro-algen ook zeer geschikt als voeding, zowel voor vissen, voor vee en voor de mens zelf. Momenteel worden algen dan ook voornamelijk als voeding gekweekt.

 

Micro-algen als voeding

Algen zijn zeer voedingsrijk en bevatten verschillende voedingsstoffen, waaronder omega vetzuren, eiwitten en koolhydraten. Ook zitten de micro-algen vol met essentiele aminozuren, mineralen en anti-oxidanten. Door de samenstelling is het een product dat in verschillende vormen kan worden geleverd, bijvoorbeeld als poeder, vlokken of capsules.

 

Als brandstof lijken algen op korte termijn dus nog niet geschikt. Door de groeiwijze en de voedingswaarde lijken algen wel zeer geschikt als voeding. Verschillende bedrijven in Nederland, zoals AlgaSping, kweken momenteel al micro-algen voor menselijke consumptie. Of ze een belangrijke bijdrage kunnen leveren in de mondiale voedselproductie moet in de toekomst gaan blijken.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2025 Alle rechten voorbehouden