ERP-software uit de cloud
Geplaatst op
Met de opkomst van cloud computing was ook hetsoftware-as-a-servicemodelgeboren. Het idee was al snel geboren om ERP-software vanuit de cloud aan te bieden en zo veel bedrijven de mogelijkheid te geven om een holistische ERP-software te gebruiken.
Vooral bij kleinere bedrijven heeft het vooroordeel vaak de overhand gehad dat ERP-software alleen iets is voor grote bedrijven. Dat dit niet het geval is, wordt steeds duidelijker. Last but not least, vanwege de cloud.
Wij laten u de voordelen van ERP-software uit de cloud zien en brengen u dichter bij hoe uw bedrijf ook van een dergelijke applicatie kan profiteren. Voorheen wijdden we ons aan de algemene werking van een ERP-software om beter te begrijpen hoe met deze oplossing precies toegevoegde waarde kan worden bereikt.
Wat is ERP-software? – Een definitie
De afkorting ERP beschrijft de zogenaamde “Enterprise Resource Planning”. Dit is de taak van een bedrijf om de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Dit vraagt om lean en geoptimaliseerde processen en een instrument dat deze centraal kan managen.
Zo’n instrument wordt geleverd in de vorm van ERP-software. Dit brengt alle processen van een bedrijf digitaal in kaart en voegt de gegevens samen in een centrale database. Op deze manier worden datasilo’s van individuele afdelingen opgedeeld en wordt informatie sneller gedeeld door het hele bedrijf.
Meer transparantie en efficiëntere processen
Dit verhoogt de transparantie en voorkomt fouten die worden veroorzaakt door overdracht of dubbele bestanden. Tegelijkertijd kunnen processen over afdelingen heen worden ingericht en zo veel efficiënter worden gemaakt. EEN ERP-software biedt ook verschillende functies die de processen ondersteunen en soms zelfs automatiseren.
In deze context zijn resources allemaal operationele resources waarop een bedrijf kan vertrouwen om zijn zakelijke doeleinden te bereiken. Naast te verwerken goederen en materialen worden ook installaties, machines, onroerend goed en de mankracht van het personeel als een hulpbron beschouwd.
Al deze middelen moeten zodanig over de processen worden verdeeld dat er op geen enkel moment knelpunten in het aanbod zijn. Tegelijkertijd moet afval zoveel mogelijk worden uitgesloten. Met duizenden processen per dag is dit geen gemakkelijke taak.
Ontwikkeling van een ERP-software
Hiervoor wordt een ERP-software opgebouwd uit modules. Elke module behandelt een specifiek verantwoordelijkheidsgebied in het bedrijf. Modules voor financiën, documentbeheer, personeelsbeheer, magazijnbeheer, productie of zelfs voor het onderhoud en onderhoud van de systemen zijn te vinden.
Afhankelijk van de behoeften van het bedrijf worden er veel meer modules toegevoegd en vormen zo een holistisch ERP-systeem. Maar niet alleen in termen van het scala aan functies, er zijn verschillen in de respectieve ERP-softwareoplossingen op de markt. Ook met betrekking tot het betreffende licentiemodel waarmee de software wordt aangeboden, ontstaan verschillen.
On-premises vs. Cloud-Model
Klassiek werd een ERP-software rechtstreeks bij de provider gekocht en geïmplementeerd op de interne servers. Hier konden naar eigen goeddunken aanpassingen aan de software worden gedaan en bleven de gegevens in eigen beheer. Dit model vermeldt ook de zogenaamde on-premises variant.
Daarentegen staat het model vanuit de cloud. Hier verkrijgt een bedrijf licenties van de provider volgens zijn behoeften en kan de software via internet verkrijgen voor een maandelijkse licentievergoeding. Met een online ERP hebben zelfs bedrijven zonder eigen brede IT-infrastructuur de mogelijkheid om de voordelen te benutten.
Voordelen van ERP-software uit de cloud
En er zijn er veel. Bekijk samen met ons enkele van de meest elementaire voordelen van ERP-software uit de cloud. In tegenstelling tot de on-premises variant zijn er andere kostenmodellen, eisen en taken in de implementatie en later gebruik van de software.
De kosten
Een on-premises ERP-variant wordt vaak geassocieerd met hoge initiële investeringen. De software moet worden aangepast en hardwarevereisten moeten worden gemaakt. Daarnaast wordt de software volledig aangeschaft en is daardoor duurder dan een huurvariant.
In de cloud wordt de software verkregen via internet. Het enige dat nodig is, zijn apparaten met internet. Er wordt dan een maandelijkse licentievergoeding betaald voor het gebruik van de software, evenals voor andere diensten, zoals het onderhoud van de software of voor de opslag- en factureringsprestaties van de servers.
De inspanning
De inspanningen van een lokale implementatie zijn relatief hoog. Als u echter kiest voor een online ERP, kunt u na een paar kleine aanpassingen meteen aan de slag. Vaak heb je minder ruimte voor aanpassing met een ERP-software uit de cloud, maar het functionele aanbod is tegenwoordig zo breed dat er nauwelijks een wens onvervuld blijft.
gegevensintegriteit
Bedrijven schuwen de cloud vaak omdat alle gegevens worden opgeslagen op servers van derden. Maar wat in eerste instantie een nadeel lijkt te zijn, blijkt al snel een enorm voordeel te zijn. Cloudoperators investeren miljoenen in de beveiliging van hun datacenters. Ze hebben de middelen en expertise in gegevensbeveiliging die bijna geen enkel bedrijf kan verzamelen.