Energiezuinige airco? Kies een splitsysteem

Energiezuinige airco? Kies een splitsysteem

Geplaatst op

Ook bij klimaatsystemen zijn producenten druk bezig om hun airco’s en andere koelsystemen steeds energiezuiniger te laten functioneren. Waar een airconditioning eerder een grote verbruiker van stroom was, krijgen de nieuwste apparaten de beste energielabels toegekend. De zuinigste optie momenteel is een splitsysteem airconditioning.

 

Soorten airconditioning systemen

Airconditioners zijn er in vele soorten en maten. De grootste energievreters zijn de mobiele airco’s, welke overal in een ruimte geplaatst kunnen worden. De energielabels op deze apparaten verschillen van de split systemen, waarbij een binnen- en buitendeel worden geïnstalleerd. De prijs van split airco ligt hoger, maar de energiekosten vallen lager uit in vergelijking met een mobiele airco. De airco zelf wordt op een vaste plek in een ruimte geïnstalleerd.

 

Koudemiddel

Een airconditioner koelt warme lucht door middel van koudemiddel. Er bestaan zowel natuurlijke als synthetische koudemiddelen. Voorbeelden van natuurlijk koudemiddelen zijn onder andere water, koolstofdioxide en koolwaterstoffen (propaan, butaan, ethaan). Synthetische varianten zijn onder andere CFK’s en HFK’s. Airconditioning systemen worden gekoeld door middel van kunstmatige koudemiddelen die onder de F-gassenregelgeving vallen. Bekende voorbeelden zijn R32 en R404 koudemiddel. Door nieuwe wetgeving in Europa wordt het gebruik van synthetische koudemiddelen steeds verder teruggedrongen.

 

Soorten splitsystemen

Bij het kiezen van een splitsysteem zijn er verschillende mogelijkheden. Bij een single splitsysteem bestaat het airconditioningsysteem uit één binnen- en een buitendeel. Daarnaast is het mogelijk om bij een mulitsplit systeem meerdere binnen- en buitendelen op elkaar aan te sluiten. In grote, open ruimtes zijn vaak meerdere apparaten nodig om de hele ruimte te kunnen koelen.

Een splitsysteem kan bestaan uit verschillende soorten airco, bijvoorbeeld een wandmodel, een cassettemodel of een vloermodel. Bekende en betrouwbare merken zijn onder andere Daikin en Mitsubishi. Deze merken geven in het algemeen meerdere jaren garantie op hun apparatuur. Daarnaast heeft Daikin met de Daikin Emura laten zien dat een energiezuinige airco ook stijlvol kan zijn.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden