De 10 voordelen van een infraroodverwarming

De 10 voordelen van een infraroodverwarming

Geplaatst op

Infraroodverwarming is relatief nieuw in Nederland, maar de Oostenrijkers en Duitsers gebruiken het nu al decennia lang op grote schaal. Ben je ooit buiten geweest op een frisse winterochtend en voelde je de warmte van de zon op je gezicht vallen? Dat is infrarood verwarming in actie!

In deze blog maken we een top 10 van de voordelen van het gebruik van infraroodverwarming om je huis te verwarmen.

1.      Infraroodpanelen produceren vrijwel direct warmte

De infraroodwarmte wordt vrijwel direct door het paneel uitgestraald, zodat je niet meer hoeft te wachten tot een ruimte opwarmt.

2.      De infraroodverwarmingskosten zijn lager dan die van elektrische kachels

De kosten voor het gebruik van een infraroodpaneel ten opzichte van een elektrische kachel zijn veel lager, omdat er minder vermogen nodig is om dezelfde temperatuur te bereiken. Een infraroodpaneel van 600 watt biedt bijvoorbeeld hetzelfde verwarmingscomfort als een elektrische kachel van 1500 watt, zodat ze ruwweg een derde van de input nodig hebben en dus goedkoper kunnen worden gebruikt.

3.      Kleinere verschillen in kamertemperatuur

Bij convectorverwarming komt warme lucht in de buurt van het plafond en koude lucht op vloerniveau. Bij infraroodverwarming zijn de temperatuurverschillen in een ruimte veel kleiner, zodat je kunt genieten van een constantere temperatuur zonder koude plekken!

4.      De infrarode panelen kunnen helpen schimmel te verminderen

Infrarood warmt vaste objecten op. Wanneer de lamp op de muur gericht wordt zal deze drogen en zal er geen schimmelvorming kunnen ontstaan.

5.      Infraroodverwarming is eenvoudig en goedkoper te installeren dan centrale verwarmingssystemen

Infraroodverwarmingspanelen werken gewoon op elektriciteit, zodat er geen ketel geïnstalleerd hoeft te worden en er geen extra leidingen nodig zijn om ze te laten werken. De panelen zelf kunnen ook worden gebruikt om een hele woning te verwarmen. Omdat ze naar behoefte kunnen worden in- en uitgeschakeld en vrijwel direct warmte produceren, kunt je heel eenvoudig een zoneverwarmingssysteem (voor elke kamer) plaatsen. Een typisch systeem bestaande uit 4 panelen heeft slechts één dag nodig om geïnstalleerd te worden door een gekwalificeerde elektricien.

6.      Infraroodpanelen zijn ruimte efficiënt

Infrarood verwarmingspanelen kunnen aan het plafond worden gehangen, zodat je geen vloeroppervlakte verliest zoals bij radiatoren. Hierdoor wordt ook het verwarmingsdekkingsgebied van de panelen vergroot. Een 850 watt paneel verwarmt bijvoorbeeld 13,5m² oppervlakte als het aan een muur wordt gehangen, maar een oppervlakte van 17m² als het aan het plafond wordt bevestigd. Infraroodpanelen zijn sowieso maar 2,5 cm dik dus zelfs op muren gaan ze niet te veel ruimte innemen!

7.      Hoge kwaliteit en makkelijk in onderhoud

Mits je kwaliteitspanelen koopt, kunt je er zeker van zijn dat ze lang meegaan en geen onderhoud nodig hebben. Sommige panelen gaan meer dan 10 jaar mee.

8.      Infraroodverwarming vermindert allergieën

Aangezien infrarood niet afhankelijk is van lucht als medium voor het transport van de warmte (zoals radiatoren), is er veel minder luchtverplaatsing. Dit betekent dat er geen stof en allergenen in een ruimte circuleren.

9.      Andere gezondheidsvoordelen

Infrarood wordt van nature geproduceerd door de zon en is daarom de reden dat je je warm kunt voelen op een zonnige maar toch koude winterdag. Dit infrarood wordt geabsorbeerd door het lichaam waardoor de bloedsomloop toeneemt, hetgeen veel voordelen heeft voor de gezondheid, zoals de versterking van de immuunsysteem, ontgiften van het lichaam en vermindering van de stijfheid van de gewrichten.

10. Infraroodverwarmingspanelen zien er fantastisch uit

De infrarood panelen zien er geweldig uit en zijn multifunctioneel. Ze kunnen in badkamers als spiegel worden gebruikt of er kunnen foto’s op worden afgedrukt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden